BPSC Prelims 2015 Questions (Current Affairs)

Bihar Public Service Commission (BPSC) Preliminary 2015 Questions with Answer Keys (Current Affairs)

Q1. The Union Health Minister launched Mental Health Policy on –

  1. 20th October, 2014
  2. 10th October, 2014
  3. 5th October, 2014
  4. 11th July, 2014

Answer – (B) 10th October, 2014

Q2. Prime Minister Narendra Modi launched Saansad Adarsh Gram Yojana on –

  1. 11th October, 2014
  2. 10th November, 2014
  3. 26th August, 2014
  4. 15th August, 2014

Answer – 11th October, 2014

Q3. The 11th Metropolis Congress was organized in Hyderabad in –

  1. September 2013
  2. January 2014
  3. October 2014
  4. November 2014

Answer – (C) October 2014

Q4. In which area was the Indo-US military exercise ‘Yudh Abhyas 2014′ held?

  1. Solan (HP)
  2. Gairsen (UK)
  3. Ranikhet (UK)
  4. Poonch (J&K)

Answer – (C) Ranikhet … Read more…

GK Quiz 5

Q1. Which of the following is not the Indian Army Command?
A) Northern Command
B) Training Command
C) Southwest Command
D) Southeast Command

Q2. ‘Shano Varuna’ is the motto of Indian________
A) Navy
B) Air Force
C) Army

Q3. Indian Millitary academy is located at
A) Chennai
B) Dehradun
C) Pune
D) Jaipur

Q4. “Balasya mulam vigyanam” i.e. “the source of strength is science” is the tag line of
A) DEO (Defence exhibition oragnisation)
B) DRDO (Defence research and development organisation)
C) BDL (Bharat Dynamics Limited)
D) HAL (Hindustan Aeonautics Limited) … Read more…

GK Quiz 4

Q1. Which of the following is the site of protein synthesis?
A) Mitochondria
B) Nucleus
C) Lysosomes
D) Ribosomes

Q2. Human body can use the carbohydrates only in the form of ______
A) Monosaccharides
B) Disaccharides
C) Oligosaccharides
D) Polysaccharides

Q3. Which mineral element is required for haemoglobin synthesis?
A) Cobalt
B) Copper
C) Iron
D) Zinc

Q4. Yellow color of cow milk is due to presence of
A) Niacin
B) Folic Acid
C) Retinol
D) Riboflavin

Q5. Caecum is present in which part of human body?
A) Stomach
B) Small Intestine
C) Large Intestine
D) Oesophagous

Q6. Human brain activity can be measured by _____
A) ECG
B) EEG
C) EMG

Q7. Which day is observed as World TB day?
A) 22 March
B) 24 March
C) 22 April
D) 28 February

Q8. Right atrium of human heart receives___
A) Oxygenated blood
B) Deoxygeneated blood
C) Does not receive blood
D) It is not a part of human heart

Q9. Nephron is the structural and functional unit of ______
A) Gall Bladder
B) Intestine
C) Brain
D) Kidney

Q10. The image formed on retina of human eye is ______
A) Real and inverted
B) Real and upright
C) Virtual and inverted
D) Virtual and upright

 

ANSWERS

1) D

2) A

3) C

4) D

5) C

6) B

7) B

8) B

9) D

10) A

BPSC Prelims 2015 GK Questions (Science)

Bihar Public Service Commission (BPSC) Preliminary 2015 – GK Questions (Science)

Q1. Cloves are obtained from which of the following parts of the plant?

  1. Dried Leaves
  2. Dried Stems
  3. Dried Seeds
  4. Dried flower buds

Answer – (D) Dried Flower buds

Q2. Oncogenes are associated with –

  1. Tuberculosis
  2. Hepatitis
  3. Cancer
  4. Typhoid

Answer – (C) Cancer

Q3. Which is the most reactive metal?

  1. Sodium
  2. Calcium
  3. Iron
  4. Potassium

Answer – (D) Potassium

Q4. Who synthesized the DNA in vitro?

  1. Arthur Kornberg
  2. Robert Hooke
  3. Edward Jenner
  4. Joseph Lister

Answer – (A) Arthur Kornberg … Read more…

GK Quiz 3

Q1. Who was the first Home Minister of India?
A) Vallabhai Patel
B) Rajendra Prasad
C) Jwahar Lal Nehru
D) Bhimrao Ambedkar

Q2. Which country is known as land of thunderbolt?
A) Korea
B) Thailand
C) Bhutan
D) Nepal

Q3. Which one of the following was used as a chemical weapon in the first world war?
A) Germany
B) Japan
C) Mauritius
D) Italy … Read more…

SSC CGL 2014 (Combined Graduate Level) Tier I Result Out

SSC CGL 2014 (Combined Graduate Level) Tier I Result Out

SSC CGL

Download Link 1

Download Link 2

Combined Graduate Level (Tier-I) Examination, 2014 was held on 19th, 26thOctober, and 16th November, 2014 at various centers all over the country. Re-examination at some centers was held on 18th January, 2015 at Jaipur. A total of 13,01, 391 candidates appeared in this examination.

Cut off marks

Capture

SSC CGL 2014 Tier II to be held on 11.04.2015 and 12.04.2015.